Sofie Deboutte vond het als onderneemster niet gemakkelijk om een boekhoudkantoor te vinden waar ze een klik mee had, tot ze bij Afinko terechtkwam.

Wat doe je precies?

Soki is een grafisch bureau gespecialiseerd in vormgeving van gelegenheidsdrukwerk: geboortekaartjes, uitnodigingen voor huwelijken, verjaardagen of jubilea,  familie- en kerstkaarten… Ik ontwerp drukwerk voor iedere gelegenheid die aangekondigd én gevierd wordt. Ik hou van kleine, persoonlijke (niet commerciële) opdrachten waarbij ik in nauw overleg met de klant kan werken aan een unieke vormgeving.  Geboortekaarten zijn mijn core activiteit, daar maak ik het meest publiciteit voor op Instagram. 

Hoe ben je gestart als ondernemer?

In 2007 ben ik s amen met een partner gestart als VOF. Ik combineerde toen de zaak met mijn job als architect. De overgang om fulltime te ondernemen heeft enkele jaren in beslag genomen, maar nu ben ik toch al zo’n 10 jaar voltijds bezig. Intussen werk ik in een eenmanszaak. 

Wat betekent jouw boekhouder voor jou?

Eerlijk, ik ben een gevoelsmens, en ik heb lang gezocht naar iemand waar ik dat goede gevoel bij had. Via vrienden ben ik doorverwezen naar Laura en sinds zij mijn zaken behartigt, voel ik mij echt veel geruster. Ze is heel snel en vinnig, ze windt er niet te veel doekjes om en ik weet waar ik sta. Net voor ik bij Afinko ben terechtgekomen, heb ik eens een opdoffer van formaat gekregen waarbij ik een enorme som moest terugbetalen aan de belastingen. Eigenlijk kan het niet dat je zoiets onaangekondigd in de bus krijgt. Ik weet nu ook dat dat niet meer gaat gebeuren. Laura heeft mijn zaken stevig in handen, ze is echt goed op de hoogte en heel alert. Ze weet waarover ze praat en ze kent mijn dossier. Die persoonlijke aanpak was nieuw voor mij. Uitzonderlijk kan ik haar zelfs in het weekend iets vragen, ze reageert altijd heel snel. 

Ben je zelf op de hoogte van je cijfers?

Op aanraden van Afinko boek ik zelf al mijn facturen in. Ik doe dat niet zo heel graag, maar het geeft mij wel veel meer voeling met mijn financiële toestand. Ik zie wat er binnen komt en buiten gaat. Ik voel mij meer betrokken en ik ben blij dat het op die manier kan. Daarvoor was ik eerder het type dat de financiën in de doofpot stak, tot ik er echt niet meer onderuit kon. Nu werk ik met Octopus en kan ik kan bij Afinko terecht per mail, WhatsApp goed of telefoon voor assistentie. Ik weet dat ze mijn werk nog eens nakijken en dat geeft een gerust gevoel. Ik moest me even inwerken, maar ik bleek er vrij snel mee weg te zijn. Ik gebruik waarschijnlijk maar een fractie van de mogelijkheden – alleen wat ik echt nodig heb, maar dat werkt voor mij het best .

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Ik doe wat ik graag doe, ik kan creatief bezig zijn en in alle vrijheid over mijn tijd beschikken. Ik heb mijn leven en werk – na lang zoeken en vele omzwervingen – eindelijk kunnen inrichten zoals ik het wil en heb een grote rust en tevredenheid gevonden. We hebben de zaak destijds met 2 opgericht, maar mijn vennote is er in 2016 uitgestapt. Ik werk nu van thuis, kan mijn werk perfect goed combineren met mijn gezin en heb mijn zaken op orde. Het is niet onmiddellijk mijn bedoeling om mensen aan te werven of om groter te worden, het is prima zoals het nu is. De meeste klanten komen hier slechts éénmalig, dus elk jaar is anders qua workload maar dat houdt het voldoende uitdagend. En ik heb er alle vertrouwen in dat er altijd genoeg werk zal zijn… 

Instagram: sokistudio