Moet iedereen een voorafbetaling doen? Wanneer moet dat gebeuren? Hoe kan je dat doen? Het zijn veelgestelde vragen over de voorafbetaling van belastingen. Wij zetten het voor jou allemaal op een rijtje.

Wat is een belastingvermeerdering?

Er wordt verwacht dat vennootschappen doorheen het jaar voorschotten betalen op hun uiteindelijke belastingen. Doe je dit niet, dan rekent de fiscus een belastingvermeerdering aan. Je kan het zien als een soort interest op je laattijdige betaling.

Welke vennootschappen moeten voorafbetalingen doen?

  • Belgische vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting,
  • Buitenlandse vennootschappen die onderworpen zijn aan de belasting niet-inwoners en die zich bezighouden met een exploitatie of met verrichtingen van winstgevende aard.
  • Opgelet: kleine ondernemingen zijn niet verplicht om een voorafbetaling te doen voor hun eerste 3 boekjaren, want zij worden dan nog niet geconfronteerd met een belastingvermeerdering. 

Wat met vennootschappen die hun boekhouding niet per kalenderjaar voeren? 

Een boekjaar valt niet noodzakelijk samen met een kalenderjaar. Dit heeft invloed op de vervaldagen van de voorafbetalingen, op het aantal vervaldagen, op de tarieven en op de berekeningswijze van de vermeerdering.

Wanneer kan je voorafbetalingen uitvoeren?

De voorafbetaling moeten binnen de vastgestelde termijnen uitgevoerd worden. 

Voor het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) betekent dat:

  • ten laatste op 11 april 2022 voor het eerste kwartaal
  • ten laatste op 11 juli 2022 voor het tweede kwartaal
  • ten laatste op 10 oktober 2022 voor het derde kwartaal
  • ten laatste op 20 december 2022 voor het vierde kwartaal

Hou er wel rekening mee dat dit de uiterste data zijn waarop de betaling moet toekomen op de rekening van de Dienst Voorafbetalingen. Wacht dus niet tot de laatste dag om dit bedrag over te schrijven, want dan zal het te laat toekomen op die rekening. 

Belangrijk om te weten: het bedrag dat je in mindering mag brengen van je aangerekende belastingvermeerdering, is afhankelijk van het tijdstip waarop je de voorafbetaling doet. 

  • ten laatste op 11 april 2022 voor het eerste kwartaal (9%)
  • ten laatste op 11 juli 2022 voor het tweede kwartaal (7,5%)
  • ten laatste op 10 oktober 2022 voor het derde kwartaal (6%)
  • ten laatste op 20 december 2022 voor het vierde kwartaal (4,5%)

Waarom voorafbetalingen uitvoeren?

Door een voorafbetaling te doen, kan je de aangerekende belastingvermeerdering op 0,0 euro brengen.

Een concreet voorbeeld:

Hoe een voorafbetaling uitvoeren? 

Je kan gemakkelijk zelf je voorafbetaling online doen via MyMinfin.be. Zo betaal je automatisch op het juiste rekeningnummer en met de juiste gestructureerde mededeling. 

Je kan ook via een overschrijving betalen. Dit doe je op het rekeningnummer BE61 6792 0022 9117 (BIC: PCHQ BEBB) van het ‘Inningscentrum – Dienst voorafbetalingen’ met adres Koning Albert II-laan 33, 1030 Brussel. Vermeld zeker de gestructureerde mededeling die je kan vinden via MyMinfin of via https://financien.belgium.be/nl/gestructureerde-mededeling

Een 3e mogelijkheid om te betalen is om een derde de betaling te laten verrichten, zoals een bank in het kader van een financieringscontract. Zorg er dan voor dat de bank ook de juiste gestructureerde mededeling gebruikt die je kan vinden in MyMinfin of via https://financien.belgium.be/nl/gestructureerde-mededeling

Bij een bank kan je ook een financieringscontract aangaan. Dan ga je op 1 januari een lening aan bij de bank, die lening betaal je op 12 maanden terug. Op het einde van het jaar heb je zo al het grootste deel van je belastingen betaald.

Zit je na het lezen van dit blogbericht nog met vragen over de voorafbetaling van belastingen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Bron:https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/vennootschapsbelasting/voorafbetalingen#q4 & https://financien.belgium.be/nl/zelfstandigen_vrije_beroepen/voorafbetalingen#q9