Er zijn doorheen het jaar verschillende gelegenheden waarbij je een relatiegeschenk nog hebt. Denk aan de verjaardag van een klant, de eindejaarsperiode of misschien heb je met je eigen bedrijf wel iets te vieren? Maar welke relatiegeschenken koop je dan het best? We lijsten het hieronder voor je op.

Het principe: geringe waarde

Relatiegeschenken zijn fiscaal voor 50% aftrekbaar, tenminste als ze niet meer kosten dan 125 euro per stuk (inclusief btw). Kosten ze meer dan 125 euro? Dan vormen de geschenken een belastbaar voordeel bij de genieter. De schenker moet een fiscale fiche opmaken op naam van de genieter.

Wat met de btw?

De btw op geschenken is 100% aftrekbaar als de kostprijs van het geschenk minder bedraagt dan 50 euro per stuk (exclusief btw). Betaal je 50 euro of meer? Dan is de btw niet aftrekbaar. Let wel: beperk je tot 1 geschenk per klant per jaar! Er is een uitzondering voor rookwaren en sterke dranken: daar is de btw nooit aftrekbaar, ongeacht de waarde van het geschenk.

Reclameartikelen: 100% aftrekbaar

Reclameartikelen zijn zowel fiscaal als op vlak van btw 100% aftrekbaar. Wat zijn de voorwaarden om als reclameartikel beschouwd te worden?

  • Grote verspreiding
  • Lage waarde
  • Duidelijke en blijvende vermelding van het logo of firmanaam van jouw onderneming

Enkele voorbeelden van reclameartikelen zijn: pennen, agenda’s, powerbanks, paraplu’s, enz.

Laat het wel duidelijk zijn dat verbruiksgoederen zoals alcohol en chocolade niet onder deze noemer vallen.