Met welke kosten moet ik rekening houden bij de opstart van mijn onderneming?

Een onderneming starten is niet gratis, ongeacht de bedrijfsvorm. Maar met welke bedragen moet je nu precies rekening houden? Wij lijsten het voor je op.

Welke ondernemingsvorm kies je?

De opstartkosten van een onderneming zijn afhankelijk van de ondernemingsvorm waarin je dat zal doen. Start je een eenmanszaak of een vennootschap? Het is logisch dat de opstart van een eenmanszaak een stuk goedkoper is. Kort door de bocht, kan je jouw eenmanszaak opzetten voor 90,50 euro. Hiermee betaal je de aanvraag van je ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Dit bedrag is exclusief enige vorm van ondersteuning tijdens het opzetten van jouw bedrijf.

De opstartkosten van een vennootschap

Bij de oprichting van een vennootschap zijn de kosten dan weer afhankelijk van de vennootschapsvorm die je kiest. Sowieso betaal je 90,50 euro voor de aanvraag van je ondernemingsnummer, zoals bij een eenmanszaak. Maar bij sommige vennootschapsvormen ben je verplicht om een financieel plan voor te leggen én om je oprichtingsakte bij de notaris te registreren. Beiden kosten je ook geld. De grootste hap uit jouw budget gaat meestal naar de notaris: tussen 1250 en 1500 euro, inclusief btw. Naast het ereloon van de notaris zitten in dit bedrag ook heel wat vaste kosten die de notaris nog moet doorstorten naar derden. De kosten voor de opmaak van een financieel plan mag je schatten op 500 à 1000 euro, ook inclusief btw.

Extra kosten

Er zijn nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Denken we aan provinciebelastingen voor bedrijven: ongeveer 150 euro. Voor vennootschappen hebben we dan nog een vennootschapsbijdragen van 347,50 euro per jaar.

Afhankelijk van de sector waarin je zal werken, heb je misschien nog een vergunning nodig: Sabam, FAVV, billijke vergoedingen, … Hier zal je uiteraard ook een bijdrage voor moeten betalen.

Heb je vragen of wens je advies omtrent het opstarten van je onderneming?

Photo by Markus Spiske on Unsplash