Overstappen van een eenmanszaak naar vennootschap

Je koos bij de opstart van jouw bedrijf voor een eenmanszaak als bedrijfsvorm. Logisch: het is het meest eenvoudig en goedkoop om op te zetten. Door de maanden of jaren heen is die eenmanszaak echter ferm gegroeid, waardoor je je nu afvraagt of je de stap naar een vennootschap moet wagen. Laat ons je hierbij helpen.

3 belangrijke redenen

Fiscaal

Naarmate je eenmanszaak groeit, groeit ook jouw omzet en bijgevolg jouw inkomsten. Dat is uiteraard geweldig! Alleen word je op die inkomsten volgens de progressieve tarieven van de personenbelasting belast. Hoe meer omzet je dus draait, hoe hoger jouw inkomsten en hoe meer belastingen je daarop betaalt. In dat opzicht is de overstap naar een vennootschapsvorm soms fiscaal interessant.

Juridisch

Maar het is ook omwille van juridische redenen logisch om die omschakeling te maken. In een vennootschap zijn jouw privΓ©- en bedrijfsvermogen namelijk strikt van elkaar gescheiden. Mocht het eventueel slecht gaan met jouw bedrijf, ben je daar in de meeste vennootschapsvormen niet persoonlijk aansprakelijk voor.

Financiering

Door met jouw bedrijf voor een vennootschapsvorm te kiezen, heb je ook vlotter toegang tot financieringsmogelijkheden. De juridische structuur van een vennootschap schept vertrouwen in jouw bedrijf en maakt het voor jou gemakkelijker om financiΓ«le onderhandelingen bij verschillende instellingen te voeren.

Wanneer doe je de omschakeling?

Dat is afhankelijk van onder andere hoeveel er netto in de eenmanszaak of vennootschap overblijft. Echter is dat per situatie anders. Contacteer dus zeker jouw boekhouder om die oefening te maken.